Vína Fortifikovaná

Vína Fortifikovaná

Fortifikované víno je víno, které prošlo procesem fortifikace. Říká se také, že je to víno dolihované, což znamená, že do vína se v určitém okamžiku jeho vývoje nalije ušlechtilý destilát.

To má za následek mnoho změn, od zastavení kvašení, přes nárůst množství alkoholu ve výsledném víně, až po stabilizaci cukrů a vína celkově.

U výroby vína portského typu se alkohol přidává v průběhu fermentace, když víno dosahuje 6 – 8 % alkoholu. Výsledný produkt si tak zachovává přírodní sladkost hroznů a jeho chutě jsou bohaté, kulaté a hladké na patře.

Více než jiná vína nabízí nekonečné možnosti pro snoubení vína s jídlem. Tradičně se podává ke konci stolování se sýry, jako dezert nebo jako drink po večeři, i když například bílé portské potěší také jako aperitiv.

Víno portského typu je považováno za jedno z nejvíce společenských vín, které ozvláštní jakoukoli příležitost, ať je to klidný večer u krbu, neformální setkání s přáteli či formální obchodní večeři.

Zobrazeny 3 výsledky