Vánoční chuťová inspirace

Vánoční chuťová inspirace

Vánoční chuťová inspirace

Nejkrásnější a nejoblíbenější svátky roku se kvapem blíží. Je to čas, kdy se scházíme s rodinou a přáteli. Zveme je do svých domovů, dáváme jim ochutnat naší soukromou vánoční atmosféru podpořenou výzdobou, vánočními písněmi, vůní purpury a cukroví. Sdílíme spolu pocit přátelství, sounáležitosti, tepla a bezpečí.

Zatímco pro děti je vrcholem Štědrého dne stromeček a dárky, pro dospělé je to sváteční večeře se sklenkou dobrého vína. Je to jeden z mála dní v roce, kdy se rodina schází ve stejný čas, k jednomu svátečně prostřenému stolu a tráví společně magický večer podpořený chutěmi, vůněmi, mihotavým světlem svíčky a tradicemi.

Zatímco většina lidí volí tradiční sváteční menu, je již spousta těch, co jsou odvážnější a lehounce se od tradice odklání. Pro ty co letos chtějí zkusit nové a modernější menu jsme připravili, ve spolupráci s Mírou Říhou z restaurace Na Pekárně, vánoční inspiraci. Inspiraci, která výtečně ladí s víny VÍNO PROKEŠ.

Je to spojení sváteční a návykové.

Zveme vás k sváteční tabuli a přejeme Vám dobrou chuť!

Zbyněk Prokeš
VÍNO PROKEŠ s.r.o

Doporučená vína můžete objednat zde, e-mailem info@vinoprokes.cz nebo na telefonním čísle 776 708 218.


ZÁKLADNÍ RYBÍ VÝVAR
  • Kapří hlava, kosti z jednoho kapra o váze cca 2,5 kg bez žáber očí a ploutví
  • 130g cibule
  • 50g mrkve
  • 50g řapíkatého celeru
  • 50g petržele
  • 0,1l bílého vína
  • 0,2cl olivového oleje
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3x bobkový list
  • 1x snítka estragonu
  • Voda 1,5l (tak aby bylo vše ponořeno a suroviny těstě pod hladinou)

Postup:
Zeleninu opečeme nasucho v kastrolu, nemícháme, chceme, aby nám rozkrojená cibule udělala karamel – ten se rovná krásná zlatavá barva. Až cítíme opečenou zeleninu, přidáme kosti a hlavu, mírně zakápneme olivovým olejem a lehce zarestujeme. Přiléváme bílé víno, které necháme zcela vyvařit.

Zaléváme studenou vodou a necháme zavařit pomalým táhnutím, sbíráme šum (sražené bílkoviny). Po odebrání šumu vložíme koření, bylinky a vaříme cca 30 min.

TIP: Rybí vývar vařte maximálně 45 minut, po delším vaření vývar získává hořkou pachuť.


 

ZAHUŠTĚNÁ KAPŘÍ POLÉVKA S MLÍČÍM A JIKRAMI
  • 50g másla
  • 40g krupice (lze použít i pohanku na bezlepkovou verzi)
  • Jikry z jednoho kusu ryby cca 50g
  • 0,3l základní rybí vývar (viz. recept výše)
  • 0,1l smetany
  • Sůl, pepř, citronová šťáva, tymián
  • cca 120g kousků kapra
  • cca 50g mlíčí

Postup:
V kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme krupičku, zarestujeme a přidáváme studený vývar. Přivedeme k varu a vaříme cca 10 minut. Poté přidáme smetanu, jikry, dochutíme solí a pepřem, vhodíme snítku tymiánu a zakápneme citronovou šťávou.

Do takto připravené husté polévky přidáme kousky kapra a už jen pomalým varem vaříme cca 5 min., než se ryba uvaří. Pokud se vám zdá polévka moc hustá nebojte se použít skvělý vývar, který už umíte.

Mlíčí rozkrojte na půl podélně, osolte, opepřete a vložte na rozpálenou pánev s kapkou olivového oleje, restujte do zlatavé barvy.

Použité víno:
Sylvánské zelené, v jehož jemné květinové vůni nalezneme stopy čerstvě nakrájených citrusových plodů. Chuť má plnou, extraktivní, mírně kořeněnou s příjemnou svěží kyselinou.


 

ŠTIKA RAGŮ
  • 150g filetu nebo kousků štiky
  • 80g kořenové zeleniny
  • 40g šalotky
  • 70g cukety
  • 30g másla
  • 0,4cl smetany
  • 0,1l vývaru
  • Sůl, pepř, tymián, šalvěj, hřebíček, citronová šťáva
  • Brambory ve slupce (jedna z mnoha variant příloh)

Postup:
Štiku si osolíme a opepříme (bílým pepřem, který se k rybě hodí nejlépe). Necháme ji cca 1h naležet v pokojové teplotě.

Mezi tím si nakrájíme zeleninu na větší kousky. Rozehřejeme si rendlík s máslem a do horkého másla vhodíme kořenovou zeleninu, šalotku a restujeme, než nám mrkev pustí barvu. Přidáme bylinky a velmi střídmě hřebíček.

Zakápneme citronovou šťávou, přilijeme vývar, smetanu a redukujeme do konzistence lehké omáčky. Poté vezmeme kousky štiky a cukety a vložíme je do připravené omáčky. V mírném varu vaříme cca 5-8 min. než je ryba hotová. Dle chuti dosolíme a opepříme.

Víno vhodné k servírování:
Rulandské šedé , v jehož vůni nalezneme kombinaci lučního medu a zralých citrusových plodů. Chuť má velmi plná extraktivní, vyváženou kyselinkou s přírodně nasládlou dochutí.
Cabernet Moravia Rosé, v jehož vůni nalezneme tóny černého rybízu, borůvek či ostružin. Chuť vína je svěží, plná lesního ovoce.


 

KAPR NA MODRO
  • Suroviny stejné jako na vývar
  • Víno v poměru 1 l várky 50 ml bílého vína

U kapra na modro je důležité použít lisce. U toho se nesmí porušit jeho přírodní ochrana kůže, která nám zaručí podařený recept.

Ze všech surovin vytvoříme várku, kterou osolíme. U tohoto receptu záleží hodně na chuti várky, ve které se ryba připravuje, takže se nebojte si ji pěkně nachutit.

Postup:
Filety kapra opatrně nařežeme tak, abychom nepoškodili přírodní krytí kůže. Rybu osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a necháme cca 1h odležet v pokojové teplotě. Kapra vložíme do připravené várky a pozvolna vaříme cca 15 min. podle velikosti vaší porce.

Kyslé prostředí várky vytvoří na povrchu kůže kapra namodralý odstín.

Víno vhodné k servírování:
Sauvignon , v jehož květinové a ovocné vůni se mísí aroma černého rybízu, broskví a bezinkového květu. Chuť je čerstvá a příjemně osvěžující s ovocnými tóny meruněk a citrusů.


 

PEČENÁ PRAŽMA KRÁLOVSKÁ NEBOLI DORÁDA
  • 240g Pražmy zbavené šupin a ploutví

Náplň:

  • 25g šalotky
  • 5g kapary
  • 30g polosušených rajčat
  • 20g fenyklu
  • 10g zelených oliv
  • ½ citronu na kolečka
  • 1 snítka tymiánu
  • sůl, pepř, olivový olej

Postup:
Pražmu naplníme směsí nakrájenou na menší kousky, z venku osolíme a opepříme. Zakápneme olivovým olejem a necháme cca 1h odležet.

Na pečící plech s papírem naskládáme podélně plátky citronů, tymián a položíme na ně rybu.

Pečeme cca 15-25 min. v troubě rozehřátě na 180°C – záleží na výkonu vaší trouby 😊

Jako přílohu jsme zvolili krémové topinambury. Očištěné topinambury jsme pomaličku vařili v másle  a smetaně ochutily solí pepřem a bylinkami.

Víno vhodné k servírování:
Rulandské šedé, v jehož vůni nalezneme kombinaci lučního medu a zralých citrusových plodů. Chuť má velmi plnou extraktivní, vyváženou kyselinkou s přírodně nasládlou dochutí.