Velikonoce s Víno Prokeš

Velikonoce s Víno Prokeš

Velikonoce s Víno Prokeš

Blíží se nejvýznamnější křesťanské svátky roku „Velikonoce“. Pro většinu lidí jsou to, ale hlavně svátky jara. Času, kdy se vše (i naše vinice) dostává do rozpuku.

Pojďme se zaměřit na to, jaká vína z Víno Prokeš můžeme podávat k tradičním velikonočním pokrmům.

Přípravy na Velikonoce začínají čtyřicetidenním půstem, který končí tzv. Škaredou středou. V tento den se, jak z názvu vyplývá, vařila jídla, která měla vypadat jako nepovedená nebo potrhaná. Na stole tedy tradičně skončily různé placky nebo bramboráky, které se úmyslně potrhaly. Na začátek času hodování doporučujeme stejně jako na začátek jídla aperitiv v podobě fortifikovaného vína Victoria.

Následuje Zelený čtvrtek, který na stůl přinesl obvykle něco zeleného. Byly to většinou luštěniny, petržel a kopřivy, které se přidávaly do preclíků nebo škvarkových placek. Naše Sylvánské zelené s chutí plnou, extraktivní a mírně kořenitou výtečně podtrhne právě tyto chutě.

Na Velký pátek se dodržoval přísný půst. Pouze ten, kdo věděl, že ho nezvládne, mohl půst narušit jídlem z ryb. To však bývala velmi drahá záležitost, proto ji nahrazovali pečením bramborového těsta ve formě ve tvaru ryby. Hlavním jídlem bývala hustá polévka z brambor a kysaného zelí nebo jídla ze surovin „co dům dal“. Pokud si budete dopřávat rybu, doporučujeme naše Rulandské šedé, v jehož vůni nalezneme kombinaci lučního medu a zralých citrusových plodů. Chuť má velmi plnou extraktivní, vyváženou kyselinkou s přírodně nasládlou dochutí.

Na Bílou sobotu se začínalo hodovat. Pekly se tradiční Jidáše, nádivka a mazance. Používala se na to poctivá smetana a tvaroh. S nádivkou by ladilo Svatovavřinecké Rosé s vůní lesního ovoce a chutí ovocnou a pikantní.

Boží hod velikonoční byl ve znamení kynutých buchet a beránků, které ať už masité či sladké, nesměli chybět na žádném stole. Pokud se týká masa, podávalo se pečené jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso. Vše se podávalo na slavnostně prostřený stůl, na který bychom vám doporučili Neuburské (výběr z hroznů), které se výtečně hodí právě k pečeným masům.

Velikonoční pondělí je pak již o vajíčkách. Vajíčka představují nový život, proto jsou hlavním symbolem Velikonoc. Vajíčka se ten den připravují na všechny možné způsoby, ať již samostatně nebo jako potřebná surovina. Na tento den vám žádné víno nedoporučíme, jelikož koledníci od časného rána popíjejí kořalku. A to by byla vína škoda.

Veselé Velikonoce
Na zdraví!

Zbyněk Prokeš
VÍNO PROKEŠ s.r.o

Naše vína můžete objednat zde, e-mailem info@vinoprokes.cz nebo na telefonním čísle 776 708 218.