Jaké víno se hodí k jednotlivým masům, rybám nebo sýrům?
S obdobím léta je spojené i oblíbené grilování, pikniky a posezení s přáteli. A ke grilovanému masu jistě patří i dobré víno. A jaké víno se hodí k jednotlivým druhům grilovaného masa, vám poradíme v následujícím článku.
Zažité obecné pravidlo říká, že ke světlému masu např. kuřecímu, krůtímu, rybě nebo salátům se nejlépe hodí podávat bílá vína. K tmavému masu např. hovězímu nebo zvěřině by se měla podávat vína červená. Pokud si ovšem chcete více pohrát se snoubením vína a konkrétních pokrmů, sepsali jsme pro vás pár tipů, které by mohli vaše přátelé nebo obchodní partnery opravdu příjemně potěšit a vaše grilování se stane legendárním.
Jaké víno podávat k masu?
- Ke grilovanému málo kořeněnému drůbežímu a telecímu masu s nízkým obsahem tuku se nejlépe hodí suchá bílá vína – např. Müller Thurgau, Chardonnay, Hibernal nebo Muškát Moravský.
- K tučnějším grilovaným masům např. vepřová krkovice, tučná ryba se lépe hodí vína s vyšším obsahem alkoholu. Vhodná jsou vína přívlastková – např. Chardonnay, Hibernal, Cabernet Moravia, Dornfelder, Svatovavřinecké, Neuburské, Rulandské Modré.
- Ke zvěřině, steakům, hovězí pečeni, skopovému masu, kořeněným a ostřejším jídlům zvolte spíše sušší, zralejší a výraznější vína (Rulandské modré, Dornfelder nebo Svatovavřinecké. Tato vína snadno poznáte podle tmavých odstínů hrajících od rudé po téměř černou.
Jaké víno se hodí v rybě?
Velmi důležitá je zvolená úprava ryb. Obecně platí, že k jemným rybám podáváme lehčí bílá vína, k rybám tučnějším pak bílá vína zralejší a plnější.
- Ryby grilované – zralá bílá vína (vhodná jsou i lehká vína červená).
- mořské – bílá vína (Chardonnay, Rulandské modré, Hibernal).
- sladkovodní – bílá vína (Ryzlink vlašský, Neuberské, Muškát moravský).
Jak je to se sýry?
Oblíbené pohoštění k vínu představují sýry. Vyhněte se podávání chipsů nebo slaných oříšků, které chuť vína dokáží „zničit“. Pozor také na výraznou chuť oliv. Naopak neutrální vlašské ořechy nebo mandle do mističek bez obav nasypejte.
- K polotvrdým sýrům holandského typu (např. eidam, gouda nebo ementál), vyberte z bílých vín Cabernet Morávia rosé, Neuburské nebo Chardonnay.
- Ke kozím sýrům podávejte ke zrajícím Hibernal a k sýrům s modrou plísní aromatický Muškát moravský nebo můžete zkusit Victoria white.
- K měkkým sýrům s bílou plísní (např. Hermelín, Brie nebo Camembert) jsou zase výbornou volbou červená vína Svatovavřinecké, Dornfelder nebo Victoria red.
- Ke krémové Gorgonzole můžete vyzkoušet sladší šumivá vína, jako je Moscato, s nádechem po citrusech.