Vinobraní

Vinobraní

Vinobraní
Co si představit pod pojmem vinobraní?

Již tradičně v tuto dobu začínají slavnosti určené milovníkům vína a dobré zábavy. Jsou to oslavy, jejichž kořeny sahají hluboko do historie a my je máme stále více v oblibě. Řeč je o vinobraní, které byste si rozhodně ani letos neměli nechat ujít! Zejména v oblasti jižní Moravy se drží tato vinařská tradice, jež každoročně přiláká stovky lidí, ať už vášnivých milovníků vína, ale i těch, kteří víno popíjí jen zřídka. Vinobraní je určeno všem. Většina vinařů se aktivně zapojuje do průběhu vinobraní a Vy tak můžete ochutnat vína, ke kterým se třeba běžně nedostanete. Slavnosti vína zkrátka probudí v každém z nás trochu vášně pro tento lahodný a po staletí milovaný nápoj.

 

Vinobraní však není pouze o ochutnávání vína, jak si mnozí myslí, ale stojí za ním náročná práce vinařů, pro které je víno nejen vášní, ale hlavně životní filozofií a každému kroku ve výrobě vína dávají své srdce. Vinobraní je odpradávna spojeno s mnoha zvyky, které se k němu pojí. Patří mezi ně například tzv. “zarážení hory” a ochrana vinic před sklizní. Zaražením hory, které je většinou spojeno se vztyčením bidla a modlitbou směrem ke sv. Urbanovi – patronovi všech vinařů, je symbolizováno uzavření vinic a nikdo kromě samotného vinaře nesmí do vinohradu vstoupit až do vinobraní. V každé obci má tato tradice vlastní folklórní podobu. Před vinobraním nastává období sklizně a na účastníky slavností vína čekají ochutnávky mnoha druhů mladých vín. Většina vinohradů drží prastaré vinařské zvyky, jež dodávají oslavám vína stále velké kouzlo dodnes.

 

Jak funguje výroba vína u nás ve VÍNO PROKEŠ?

Velký důraz klademe zejména na kvalitu hroznů, která je podle nás rozhodující při výběru i samotném zpracování, jelikož víno vzniká především přímo ve vinici. Technika zpracování se liší v závislosti na odrůdě a typu požadovaného vína, dále pak na teplotě a stavu hroznů. Dle těchto požadovaných parametrů buď necháváme hrozny oddělené od třapin několik hodin macerovat nebo hned lisujeme hrozny celé. Každý den v procesu kvašení a po dokvašení víno pečlivě kontrolujeme. Vína síříme jen v nezbytně nutné míře. Některá vína po dokvašení zbavujeme kalů vlastní sedimentací, jiná zase delší dobu mícháme na jemných kalech. Bílá a růžová vína zrají v nerezových tancích, červená v dřevěných sudech. Část produkce bílých vín zraje v sudech barrigue.

 

Odkud jsou hrozny, které zpracováváme?

Téměř 80% hroznů, které zpracujeme, pochází z viničních tratí Velkopavlovické vinařské podoblasti obce Horní Bojanovice Stará hora, Čoušperky, Framperky a Novosády. Zbývající produkce pochází z viničních tratí obcí Přítluky, Starovičky, Čejkovice a Boleradice. Stále aktivně vyhledáváme ty nejlepší tratě, po kterých bychom mohli své hospodaření rozšířit z dosavadních 2,2 ha vinic.

 

Z našich nabízených vín Vám doporučujeme ochutnat zejména SYLVÁNSKÉ ZELENÉ, NEUBURSKÉ A RULANDSKÉ ŠEDÉ.

NEVÁHEJTE A PŘIJEĎTE JE OCHUTNAT K NÁM DO HORNÍCH BOJANOVIC!